Thursday, October 21, 2010

Saba Zeru

Denna (troligtvis) sista dag i Dallas, TX halsade jag pa Saba pa hennes jobb och fick inte bara prata med en fantastiskt spannande manniska, utan jag blev dessutom klippt. Saba ar uppvuxen i Eritrea, men flyttade som 23-aring till Italien dar hon jobbade som barnflicka hos en valbargad familj. Da hon var pa semester i USA traffade hon en man - de gifte sig och hon lamnade Italien bakom sig for att bilda familj i mojligheternas land. Idag har hon bott i USA i ca 10 ar, ar ensamstaende mamma till tva pojkar (4 och 8 ar) och bor granne med Robert i Richardson. Dagarna spenderas pa frisorsalongen i naromradet, med hennes barn och i hennes kyrka som hon ar mycket engagerad i. Nar jag fragar henne vad hon drommer om ar det att utbilda sig pa ett amerikanskt universitet. Hon har visserligen studerat i bade Eritrea och Italien, men skulle garna vilja bemastra en examen i USA. Saba menar dock att det absolut inte finns nagon tid for studier utan lagger ner all sin energi pa hennes barn - om hon inte gor det ar hon radd for att de ska forloras i den stora varldens alla val och ideer.
Igarkvall satt Saba, Robert och jag och pratade om fenomenet USA over en kopp te. Bade Saba och Robert som bott en langre tid i det stora landet ar eniga om att de alskar det. Men varfor? Trots ekonomisk kris och en sjalvbild som till stor del inte alls overrensstammer med verkligheten. Trots orattvisor och svarigheter att leva som ensamstaende foralder - sa finns mojligheterna. Det amerikanska loftet. Har du energi och engagemang kan du na hur langt du vill!
Det ska bli mycket spannande att lamna en stad kretsad kring konsumtion och business. Ett stort utbrett villaomrade fullt av oppna, valvilliga manniskor. For i morgon ska jag och Robert bege oss soderut. Till Port Arthur narmare bestamt. Nu vantar landsliv, annu mera varme och spannande matupplevelser!

No comments: